Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate din întreaga țară vor protesta, luni, prin întreruperea activității pentru două ore, între 12:00 și 14:00. Sindicatele au venit cu listă de revendicări.
Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate anunță că în data de 10 iulie 2023, angajații din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și din casele de asigurări de sănătate (CAS) județene, a municipiului București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești vor întrerupe lucrul timp de două ore, între orele 10:00-12:00.
Principala nemulțumire care stă la baza acestui protest o reprezintă salariile extrem de mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității, precum și reducerea drastică a personalului calificat și a numărului total de angajați la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane, conform unui comunicat transmis de Blocul Național Sindical.
Sindicaliștii reclamă faptul că situația a ajuns într-un punct critic, în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați, deoarece salarizarea a devenit extrem de nemotivantă în raport cu volumul enorm de muncă.
Ei subliniază volumul impresionant al activității desfășurate anual în cadrul sistemului CNAS/CAS. Astfel, sunt verificate aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare în vederea decontării.
De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești. Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de pacienți grav bolnavi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară în sistemul public.
În ciuda acestor cifre impresionante, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public a scăzut de la 4.028 la doar 2.815 în ultimii ani din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității, susțin reprezentanții angajaților caselor de asigurări de sănătate.
Pe durata acestui protest, pacienții care nu dețin un card de sănătate fizic și necesită o adeverință pentru decontarea serviciilor medicale vor fi cei mai afectați, potrivit News.ro.
Aceștia solicită rezolvarea problemelor semnalate la nivelul CNAS și al caselor județene de asigurări de sănătate și atrag atenția că întârzierea în rezolvarea acestor probleme și declanșarea conflictului de muncă vor avea consecințe grave, printre care: